De 59ste editie van Batibouw zal plaatsvinden van 22/02 t.e.m. 04/03 op de site van Brussels Expo.
OkDo verbouwingen zal opnieuw aanwezig zijn op de grootste bouw-, renovatie- en interieurbeurs in België.
Hoe combineer je het esthetische met efficiënt isoleren bij het vergroten van een woning in houtskeletbouw ?
Een belangrijk aandachtspunt bij het vergroten van een gebouw met een houten uitbouw zijn de isolatie en het esthetische aspect. Houtskeletbouw laat toe om beide aspecten heel goed te combineren. We gaan even dieper in op een aanbouw in hout met tips van onze deskundigen in renovatiewerken in Vlaanderen.
Een houten skelet voor een goed geïsoleerde aanbouw
Een nieuwbouw of aanbouw in hout zijn helemaal in danzkij hun goede energieprestaties en hun ecologische aspect. Hout is heel stevig en staat bekend om haar isolerende eigenschappen, zowel op thermisch als op akoestisch gebied, en wordt daarom erg geapprecieerd voor woningbouw en nieuwbouw overal in Vlaanderen. Het betreft een natuurlijk en ecologisch bouwmateriaal, met een veel lagere warmtegeleidingscoefficiënt en dus een veel hogere isolatiewaarde dan bijvoorbeeld beton of baksteen. Daarbij komt dat het een zeer licht en veerkrachtig bouwmateriaal is, waardoor de kans op scheuren en dus waterinsijpeling of warmteverlies miniem is.
Natuurlijk moet je wel ook een bijkomende isolatie voorzien, ondanks dat hout van nature al isolerende eigenschappen bezit. De uiteindelijke energieprestatie van het gebouw zal namelijk afhangen van de bijkomende isolatie en bekleding van de houten structuur.
Thermische isolatie van de muren langs de binnenzijde
Een houten geraamte voor een aanbouw wordt ofwel geprefabiceerd, ofwel ter plaatse op de werf gemaakt, en laat een thermische isolatie toe langs de binnenzijde van de muren. Het isolatiemateriaal wordt namelijk tussen de verticale stijlen aangebracht. De diepte van de stijlen kan worden aangepast aan het gewenste thermische isolatiepeil. Je kunt hiervoor natuurlijke isolatiematerialen gebruiken (schapenwol, stro, ...) of klassieke isolatiematerialen (PUR, steenwol, glaswol, ...).
Deze manier van een gebouw of aanbouw isoleren is onzichtbaar, en maakt dat bij gelijke dikte, de muur van een houtskeletbouw een veel hogere isolatiewaarde heeft dan zeg maar een traditioneel gebouwde muur. Daarbij mag men zeker onderstrepen dat een houten geraamte net zo sterk en stevig is als een klassiek geraamte, ondanks de vooroordelen. Het houtwerk wordt namelijk behandeld tegen brand, vocht en insecten, waardoor het net zo duurzaam is als ieder ander materiaal.
Welke bekleding gebruikt men om de buitenzijde van een houten aanbouw te bezetten ?
Net als bij iedere andere bouw moet ook een aanbouw in hout worden afgewerkt met een buitenbekleding om de woning perfect waterdicht te maken. Een houten structuur kan met iedere gevelbekleding worden bekleed : gevelstenen, cement, crepi, kunststof, hout, ... De gevelbekleding zorgt voor een nog hogere isolatie van het gebouw, en zorgt voor het unieke esthetische aspect van de architectuur. Door de isolatie van de muren langs buiten te combineren met langs binnen, krijg je een perfect resultaat op vlak van isolatie en esthetiek.
Wens je meer inlichtingen over het vergroten van een gebouw in Vlaanderen ?
Je kunt onze deskundigen in renovatiewerken bij OkDo Verbouwingen bereiken per telefoon of door het online contactformulier in te vullen. Wij helpen je graag verder met meer inlichtingen of met een prijsofferte.