OkDo Verbouwingen

Een aanbouw plaatsen : voor welke materialen moet je kiezen?

Heeft u te kampen met plaatsgebrek in huis ? Zou u graag de living groter zien, of zelfs willen beschikken over één of twee bijkomende kamers? Een oplossing die absoluut voor de hand ligt, is om de leefruimte te vergroten door een aanbouw te plaatsen aan uw huis.

Het principe is een nieuw gebouw kleven aan uw woning. Deze aanbouw kan uit één of twee verdiepingen bestaan al naargelang uw behoeften en goesting. Wat u wel even zou moeten weten is dat er tal van opties mogelijk zijn voor het zetten van een aanbouw. Alleen al wat betreft de keuze van bouwmateriaal is er een grote waaier van mogelijkheden. OkDo verbouwingen is een expert op gebied van nieuwbouw en renovatiewerken in gans Vlaanderen, en we zetten hieronder even de laatste tendensen wat het zetten van een aanbouw betreft op een rijtje.

 

Aanbouw, welk materiaalDe tendensen wat aanbouw betreft: vergroot uw huis met een houten aanbouw

Hout wordt al sinds enkele jaren intensief gebruikt als bouwmateriaal bij het verbouwen van woningen of andere constructies. Meer en meer gezinnen kiezen trouwens ook voor een volledig houten huis of een houtskeletbouw woning.

Het is dan natuurlijk ook mogelijk te kiezen voor een houten aanbouw. Dit edele bouwmateriaal biedt namelijk tal van voordelen bij het bouwen van een aanbouw. Hieronder ziet u welke:

  • Hout is een licht materiaal. Een aanbouw gemaakt met een houten skelet is dus veel lichter. Daardoor kunt u veel minder belangrijke funderingen voorzien dan bij een betonnen aanbouw.
  • Een houten constructie is zowel duurzaam als ecologisch. Hout als bouwmateriaal is ook heel degelijk. Al naargelang de houtsoort, zal deze min of meer resistent zijn voor houtrot en schimmels. Bovendien betreft het een ecologisch verantwoord bouwmateriaal.
  • Het laat een snelle bouw toe. De meeste onderdelen van uw aanbouw kunnen op voorhand worden gemaakt in een atelier. Daardoor duurt de bouwwerf veel minder lang, omdat het slechts moet worden gemonteerd.
  • Een thermisch en akoestisch comfort. We hoeven u de voordelen van hout als isolatiemateriaal niet meer aan te halen. Een aanbouw in hout is dan ook op thermisch vlak zeer goed geïsoleerd, maar tevens op gebied van geluid.
  • Hout biedt tal van architecturale mogelijkheden : met dit edele materiaal kunt u tal van aanbouwen realiseren, groot of klein, in alle mogelijke architecturale stijlen (modern, traditioneel, …).

Voor het bouwen van een aanbouw kunt u kiezen uit tal van houtsoorten. Zo spreken we van Afzelia, beukenhout, teak, ipé en tal van andere houtsoorten. Afhankelijk van de behandeling die men wel of niet aanbrengt op het hout, zal deze met de jaren lichtjes van kleur veranderen (een weinig grijzer).

Een meer traditionele aanbouw met een metalen skelet

U bent niet echt aangetrokken tot een houten skelet ? U kunt altijd kiezen voor een meer traditionele structuur voor uw aanbouw, zoals metalen balken. Deze manier van bouwen is klassieker en neemt wel meer tijd in beslag, maar is uitermate geschikt voor moderne realisaties.

U kunt kiezen voor verschillende gevelbekledingen voor uw aanbouw

Voor welke basisstructuur u ook kiest voor het bouwen van uw aanbouw, u kunt deze bezetten met verschillende gevelbekledingen, die elk hun eigen esthetische waarde toevoegen aan het eindresultaat :

  • Een houten beplating : is zonder twijfel de gevelbekleding waar het meest voor wordt gekozen. Dit kan opnieuw gebeuren in verschillende houtsoorten met ieder hun eigen kleur en houtbeits. Zij geven de aanbouw een esthetisch en warm aanzicht.
  • Een dubbele muur van steen : meestal wordt deze opgetrokken met baksteen langs de buitenzijde en snelbouwsteen langs de binnenzijde. Tussen beide materialen wordt een isolerende laag aangebracht. De stenen gevel geeft een warm en rustiek uitzicht aan uw aanbouw.
  • Betonnen gevelplaten :  beton biedt tal van structurele kwaliteiten. Op vlak van esthetiek zal uw aanbouw een meer moderne look uitstralen wanneer u kiest voor dit bouwmateriaal.

Een aanbouw aan een geklasseerd gebouw : let op, niet alle realisaties zijn toegelaten !

Belangrijk is te weten dat u voor iedere bouw van een aanbouw aan uw woning een bouwvergunning nodig heeft. Het is dus belangrijk om via een architect te gaan die de aanvraag voor u zal indienen. Maar hij zal u ook raad geven wat de bouw betreft van uw aanbouw, de design, de keuze van bouwmateriaal en dergelijke meer. We raden u aan eventueel het artikel te lezen betreffende de verschillende stappen in de bouw van een aanbouw aan uw huis. Houdt er ook rekening mee dat bij het plaatsen van een aanbouw aan een geklasseerde woning of gebouw niet alle realisaties mogelijk zijn. U moet zich in dat geval houden aan verschillende regels. Ook hier kan een architect u raad geven! De aanbouw aan een geklasseerde woning moet namelijk identiek zijn aan de stijl van de basisconstructie.

Vraag een gedetailleerde prijsofferte betreffende een globale begeleiding voor de bouw van uw aanbouw !

OkDo verbouwingen is een expert op gebied van het plaatsen van een aanbouw aan woningen in Vlaanderen. Roep gerust de hulp in van één van onze medewerkers en vraag om een gedetailleerde prijsofferte voor het realiseren van uw aanbouwproject. Wij begeleiden u tijdens de ganse duur van de werf, en geven u raad om de werken zo goed mogelijk te coördineren.

Laatste actualiteiten bij OkDo

Prijsvraag
Sluiten

Ontvang een offerte voor uw werken ! Vul dit formulier in, en wij contacteren u binnen de 24 werkuren.

 
 
 
Aide
 
(* = Deze velden zijn verplicht)