OkDo Verbouwingen

Een ecologisch verantwoorde aanbouw zetten : de tendensen op gebied van energiezuinige materialen

De vastgoedsector is vandaag de dag de sector waarin de meeste energie verloren gaat in Europa. Het staat voor zo’n 5 à 10% van de totale CO2 uitstoot. Duurzame bouwmaterialen voor het bouwen van een uitbouw aan een woning zijn dus zeker aangewezen, gezien ook hun invloed op het milieu. In dit artikel zetten wij even de mogelijke ecologische oplossingen op een rijtje voor het plaatsen van aan aanbouw aan een woning in Vlaanderen.

Ecologische materialen voor een aanbouwEen houten skelet voor het bouwen van een uitbreiding aan uw woning

Het is een algemeen begrip dat hout een natuurlijk ecologisch verantwoord bouwmateriaal is met zowel niet te onderschatten esthetische als isolerende eigenschappen. Verkies dus een houten skelet boven een metalen skelet bij een bouwwerf voor het vergroten van uw woning.

Een natuurlijke dakbekleding voor de uitbouw van uw woning

Zeg nee tegen synthetische, artificiële of hergebruikte bouwmaterialen voor al uw dakwerken in Vlaanderen, en dit om uw ecologische voetafdruk te verkleinen. Wendt u liever tot natuurlijke bouwmaterialen, zoals natuurlijke leisteen of andere materialen die gewonnen worden in steengroeven. Indien deze hoogwaardige materialen niet passen in uw budget, kunt u natuurlijk ook kiezen voor gebakken tegelpannen.

Isoleer de uitbouw van uw woning met duurzame materialen

Laten we eerst even aanvangen met natuurlijke isolatiematerialen voor de vloer van uw aanbouw :

  • Misapor : een glasschuimgranulaat met bijzondere isolerende en drainerende kwaliteiten. Het is bovendien gemakkelijk te plaatsen, en zeer drukbestendig;
  • Argex thermovloer : is een licht rond granulaat van geëxpandeerde Boomse klei, dat 100% natuurlijk is en zeer duurzaam is;
  • Isoschelp : dit isolatiemateriaal bestaat uit vermalen schelpjes. Het effect is stilstaande lucht die zo droog is, dat er geen schimmels, zwam, rotting of ongedierte in kan overleven.

Wat de dakbekleding betreft, hebben we hier ook enkele tips om passief en efficiënt te isoleren :

  • Cellullosevezels : deze worden vervaardigd van krantenpapier. Het betreft een thermisch en akoestisch isolatiemateriaal, dat u zal beschermen tegen de winterkou, de zomerhitte en geluidsoverlast;
  • Hennepwol : dit plantaardig ecologisch verantwoorde isolatiemateriaal is een ware concurrent voor glaswol. Het bezit dezelfde thermisch- en akoestisch isolerende capaciteiten, maar in tegenstelling tot zijn minerale tegenhanger, geeft het geen enkel sanitair probleem;
  • Geëxpandeerde kurk : is verkrijgbaar in de vorm van panelen of als korrel, en is een 100% natuurlijk isolatiemateriaal. Het wordt gebruikt als thermische en akoestische isolatie van daken, en is daarnaast water- en vuurbestendig.

Vervaardig al uw binnenschrijnwerk met Belgische houtsoorten

U weet waarschijnlijk wel dat de invoer van exotische houtsoorten komende van verre continenten zoals Afrika en Zuid-Amerika zorgen voor een hoge CO2-uitsoot. Probeer dus voor het behoud van moedertje Aarde nutteloze transporten te vermijden en kies voor locale houtsoorten. Douglas, lariks of lork, dennenhout, kastanjehout, eik, notenhout, olm of iep zijn allen uitstekend geschikt voor het vervaardigen van deuren, meubelen, raamkozijnen, enzovoort.

U denkt erover uw huis te vergroten door een aanbouw te plaatsen ? OkDo verbouwingen coördineert de ganse werf voor u vanaf de prijsofferte tot de oplevering van de werken!

Maak een afspraak met OkDo verbouwingen, uw kwalitatieve partner in de bouw en verbouwingen in gans België en vraag een volledige prijsofferte. Ons teams bouwmeesters staat klaar om al uw vragen te beantwoorden en om u een prijs te geven.

Laatste actualiteiten bij OkDo

Prijsvraag
Sluiten

Ontvang een offerte voor uw werken ! Vul dit formulier in, en wij contacteren u binnen de 24 werkuren.

 
 
 
Aide
 
(* = Deze velden zijn verplicht)