OkDo Verbouwingen

Een terras aanleggen : hout of steen ? Wat zijn de voor- en nadelen

Een terras in hout of in steen ? In een natuurlijk materiaal of een composiet ? Onze specialisten in tuinaanleg en grondwerken in Vlaanderen en Brussel geven u raad bij het kiezen van het juiste materiaal voor uw terras.

Hout of steen ? Die keuze hangt voornamelijk af van hoe u uw terras wenst te gebruiken

De keuze van het materiaal voor uw terras, hangt in eerste instantie af van hoe u uw terras wenst te gebruiken. Indien u er bijvoorbeeld voor kiest het terras het hele jaar door te gebruiken, ongeacht het seizoen, dan is het aangewezen te kiezen voor een materiaal dat niet glijdt, zoals geribbeld hout of steen met een reliëf. Indien u in de zomer graag met blote voeten op het terras loopt, kies dan voor een terras in hardhout dat correct werd gladgeschuurd of voor een terras in gepolijste steen. Bij een terras gericht naar het zuiden, kiest u best ook voor een donker materiaal, dat u niet kan verblinden bij felle zon.

Een terras aanleggen : de voor- en nadelen per materiaalsoort

Hieronder vindt u enkele sterke en de zwakke punten van de verschillende materialen die gebruikt kunnen worden voor de aanleg van uw terras in Vlaanderen en Brussel :

Klinkers

Een sterk punt van klinkers voor een terras, is de duurzaamheid. Een terras in klinkers kan zonder problemen een eeuw meegaan. Klinkers hebben ook een zeer goede verhouding prijs/kwaliteit en ze hebben totaal geen onderhoud nodig. Er bestaat een zeer grote keuze aan klinkers op de mark: graniet, zandsteen, basalt, porfier, keramiek, beton, … We moeten echter ook één nadeel vermelden van klinkers: ze worden bij regen relatief glad.

Natuursteen

Er zijn tal van verschillende soorten natuursteen. De meest bekende natuursteen in België is wellicht de blauwe steen uit Henegouwen. De poreusheid van natuursteen is sterk afhankelijk van het type steen. Blauwe steen is weinig poreus en dus zeer goed bestand tegen vorst. Leisteen daarentegen kan bij strenge vorst kapotvriezen, omdat zij uit fijne laagjes bestaat waar water tussen kan dringen dat uitzet bij vorst. Het grote voordeel van natuursteen is dan weer het esthetische aspect, omdat iedere natuursteen uniek is en een bijzonder karakter geeft aan uw terras. Noteer ook dat hoe poreuzer uw natuursteen is, hoe gevoeliger ook voor vlekken.

Namaak natuursteen

Eén van de goedkoopste materialen op de markt voor de aanleg van uw terras of oprit in uw tuin in Vlaanderen en Brussel is namaak natuursteen. Dit materiaal is samengesteld uit verschillende natuurlijke materialen. Met behulp van mortier, kan deze het aanzicht aannemen van graniet, terracotta klinkers, marmer of schiste. Namaak natuursteen heeft ook een antislip-effect, is bestand tegen vorst en gaat net als echte natuursteen met de jaren glimmen.

Hout

U kunt een terras echter ook aanleggen met Europees hout of met exotisch hout. In het eerste geval is het hout afkomstig van ecologisch verantwoorde duurzame bosteelt. De meest gebruikte Europese houtsoorten zijn essenhout, acacia, lariks, eik en kastanje. Dankzij een ecologische behandeling van deze houtsoorten met olie en hittebehandeling, zijn deze Europese houtsoorten even duurzaam als exotisch hout. Want inderdaad, exotisch hout is bekend voor zijn enorme resistentie en duurzaamheid, maar het transport zorgt echter wel voor een niet-ecologische bijklank. We denken dan aan teak, ipé, azobé en vele andere interessante exotische houtsoorten, die met de tijd trouwens een mooie grijze tint krijgen.

Houtcomposiet of imitatiehout

Een goed alternatief voor massief hout, is houtcomposiet of imitatiehout. Dit materiaal is voor de helft samengesteld met houtresten zoals zaagsel en voor de helft uit PVC. Dit materiaal kan zowel hol zijn als opgevuld, en heeft als grote voordeel dat het onderhoudsvriendelijk is, zeer duurzaam, nooit splintert, waterdicht is, 100% recycleerbaar, vorstvrij is en daarnaast ook niet reageert op de zon.

U denkt erover een gespecialiseerde tuinwerker of aannemer in te schakelen voor de aanleg of het vernieuwen van uw terras ?

OkDo verbouwingen helpt u mee kiezen en coördineert uw bouwwerf voor allerhande grondwerken, aanleg van tuinen en terrassen. Contacteer onze bouwspecialisten voor meer informatie en voor een gratis prijsofferte. Wij beantwoorden uw vraag binnen de 24h.

Laatste actualiteiten bij OkDo

Prijsvraag
Sluiten

Ontvang een offerte voor uw werken ! Vul dit formulier in, en wij contacteren u binnen de 24 werkuren.

 
 
 
Aide
 
(* = Deze velden zijn verplicht)