OkDo Verbouwingen

Stedenbouwkundige vergunning en architect bij woninguitbreidingen in Vlaanderen

Een bouwvergunning of stedenbouwkundige vergunning is een document waarbij de eigenaars van een woning de toestemming krijgen om bepaalde renovatiewerken en het bouwen van een aanbouw in België te verwezenlijken. Het indienen van een vergunningsaanvraag is dus een essentiële stap, die vóór het lanceren van bouwwerf moet worden gezet, zelfs wanneer deze aanbouw volledig in hout zal zijn.

Om de stedenbouwkundige vergunning aan te vragen, moet men zich begeven naar het gemeentehuis van de gemeente waar de woning zich bevindt. In de meeste gevallen is de tussenkomst van een architect noodzakelijk. Hieronder vindt u meer informatie over de toekenning van een bouwvergunning voor het plaatsen van een aanbouw aan een woning.

De werken waarvoor een stedenbouwkundige vergunning noodzakelijk is

De werken waarvoor in de meeste gevallen een bouwvergunning noodzakelijk is, zijn grote werken, die de vorm en het uitzicht van de bestaande woning of haar functie beduidend veranderen. Meer concreet heeft u een stedenbouwkundige vergunning nodig voor:

 • Het plaatsen van een nieuwbouw ;
 • Het plaatsen van één of meerdere losstaande bijgebouwen op een terrein;
 • Het slopen van een gebouw;
 • Het heropbouwen van een gebouw;
 • De totale verbouwing van een gebouw;
 • Een woning uitbreiden;
 • Het veranderen van de functie van een gebouw : bijvoorbeeld het veranderen van een woning in een winkel ;
 • De bouw van een openluchtzwembad of sportplein ;
 •  Het plaatsen van een muur tussen twee eigendommen of op de limiet van een perceel.

Zoals u kunt lezen in bovenstaande lijst is een stedenbouwkundige vergunning bij de bouw van een aanbouw of een woninguitbreiding dus absoluut noodzakelijk.

Niet voor alle verbouwingen heeft u een stedenbouwkundige vergunning nodig

Voor kleinere werken zoals onder andere afwerking, heeft u daarentegen geen stedenbouwkundige vergunning nodig. We geven u hieronder enkele voorbeelden van werken die u zo mag uitvoeren:

 • De aanleg van een voorlopige infrastructuur die nodig is bij een bouwwerf van grotere omvang, zoals een prefab-refectorium of stockageruimte voor de arbeiders ;
 • Het plaatsen van thermische zonnepanelen of fotovoltaïsche cellen, op voorwaarde dat hun plaats, vorm, inclinatiehoek en oppervlakte conform zijn aan de normen ;
 • Binnen- en buitenwerken die geen wijziging met zich meebrengen aan de stabiliteit van het hoofdgebouw ;
 • Enzovoort.

Wie stedenbouwkundige vergunning zegt, zegt tussenkomst van een architect voor het bouwen van een aanbouw

In theorie vragen alle werken waarvoor een stedenbouwkundige vergunning nodig is, de tussenkomst van een architect. Deze moet namelijk het dossier opstellen voor de vergunningsaanvraag voor klanten die een aanbouw wensen te plaatsen aan hun woning in België.

Hij zal tevens de persoon zijn die het dossier indient bij de bevoegde instantie. Maar bij kleinere werken kunt u dus zelf deze taken op u nemen.

Een stedenbouwkundige vergunning : een verschillende reglementering van streek tot streek

De reglementering in verband met ruimtelijke ordening is een regionale bevoegdheid. Dat betekent dat iedere regio – Vlaanderen, Brussel, Wallonië, haar eigen reglementering toepast.

Daar moet aan toegevoegd worden dat iedere Vlaamse gemeente daarnaast haar eigen stedenbouwkundige verordeningen kan opleggen. U kunt dus best altijd eerst informeren bij de gemeentelijke bevoegde instantie van de plaats waar uw woning staat, om niet voor verrassingen te komen staan.

U heeft plannen om uw huis te vergroten ? OkDo verbouwingen helpt u vanaf de prijsaanvraag tot het opleveren van de werf !

Maak nu een afspraak met OkDo verbouwingen voor het verkrijgen van een gedetailleerde en juiste prijsofferte voor uw renovatiewerken en bouwwerken in heel Vlaanderen. Ons team staat voor u klaar om op uw vragen te antwoorden. OkDo verbouwingen kan het ganse project voor u leiden, vanaf de voorstudie tot de oplevering, zonder het coördineren van de bouwwerf te vergeten.

Laatste actualiteiten bij OkDo

Prijsvraag
Sluiten

Ontvang een offerte voor uw werken ! Vul dit formulier in, en wij contacteren u binnen de 24 werkuren.

 
 
 
Aide
 
(* = Deze velden zijn verplicht)