OkDo Verbouwingen

Bouwbedrijven en aannemers in renovatiewerken : hoe achterhalen of het betrouwbare bedrijven zijn ?

Serieuse ondernemers bij OkDo verbouwingenU wenst garanties te hebben vóór u een bouw- of verbouwwerf toevertrouwd aan een ondernemer ? In dit artikel vindt u enkele simpele trucs om de betrouwbaarheid van bouwbedrijven of zelfstandige aannemers te evalueren. Kwestie van oplichters in de bouw of renovatiewerken te vermijden.

Vraag de aannemer naar zijn referenties

Eén van de eerste vragen die u zich kunt stellen betreffende de vakman met wie u wenst samen te werken is vragen naar zijn referenties. Wanneer u meerdere referenties te horen krijgt, neem dan zeker contact met hen op of breng hen een bezoek, zodat u zelf de kwaliteit van de gerealiseerde renovatiewerken kunt beoordelen.

Check of de aannemer is ingeschreven in de Kruispuntbank van Ondernemingen

Ieder bedrijf of iedere aannemer in renovatiewerken is verplicht zich in te schrijven in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) via een ondernemingsloket, en er zijn professionele activiteiten op te geven. De rol van zo’n loket is te controleren of deze weldegelijk de beroepsbekwaamheid bezit in de sector waarin hij actief wil zijn en dus over de nodige technische kennis beschikt. U kunt deze informatie eenvoudigweg opvragen via de dienst Public Research van de KBO.

Check de financiële gezondheid van het renovatiebedrijf

Een bedrijf dat schulden heeft bij publieke instanties (BTW, RSZ, belastingen) vormen een groot risico voor u. U kunt deze informatie opvragen via de website van FOD Financiën of bij de RSZ. Deze stap lijkt u misschien overdreven, niettemin kunt u hiermee een boel zorgen vermijden. Het gebeurt namelijk regelmatig dat een renovatiebedrijf op de rand van het faillissement staat, zelfs wanneer zij u een prijsofferte overhandigt. U kunt in dat geval op ieder moment uw voorschot kwijtraken… zonder dat de werken worden uitgevoerd!

Vraag naar de oprichtingsdatum van het bouwbedrijf

Malafide niet betrouwbare bouwbedrijven richten in de meeste gevallen een bedrijf op, om korte tijd nadien reeds te sluiten en weer een nieuw bedrijf op te richten. Een bouwbedrijf in renovatiewerken dat reeds tien kaarsjes kon uitblazen is een positief signaal.

Bestudeer grondig het bestek dat de aannemer heeft opgesteld

Een prijsopgave voor bouwwerken of verbouwingen zegt veel over de betrouwbaarheid van een bouwbedrijf. Deze moet bepaalde verplichte vermeldingen bevatten zoals de gegevens van het bedrijf, de naam van de klant, het adres van de bouwwerf, de totale prijs exclusief en inclusief btw, het totaal van de BTW, eventuele verplaatsingsvergoedingen, een gedetailleerd overzicht van de te verlenen diensten en de eventuele leveringen, of het bestek een gratis of een betalende dienst is,  de datum van opstelling van de prijsopgave, de geldigheidsduur ervan, enz.

Kijk tevens of de prijsopgave correct is opgesteld volgens de plannen van de architect of van het studiebureau, en niet op basis van plannen opgesteld door de ondernemer zelf, waardoor bepaalde kosten niet zijn opgenomen in de prijsopgave.

Check de betrouwbaarheid van de kwaliteitslabels van de bouwheer

Er zijn maar weinig betrouwbare labels in de bouwsector. Controleer dus in eerste instantie of de labels van het bouwbedrijf weldegelijk bestaan. Het QualityPRO-label is hierbij zeker een referentie van bestaande en betrouwbare labels.

In Vlaanderen bestaat tevens het Charter van de Bouwers van Individuele Woningen. De bouwbedrijven die dit label opgespeld kregen, verbinden zich ertoe de wet Breyne na te leven. Deze wet richt zich weliswaar tot de bouwheren, maar is een bijkomende garantie.

Een bouwwerf of renovatiewerf in alle zekerheid ? OkDo verbouwingen begeleidt u !

Precies om zekere oplossingen te kunnen aanbieden en om het risico te beperken, biedt OkDo verbouwingen degelijke garanties wat het bouwen of verbouwen betreft van woningen in Vlaanderen. We denken hier bijvoorbeeld aan het veiligstellen van uw voorschotten of aan de technische coördinatie van de bouwwerf. Contacteer ons om hier meer van te weten of vraag een afspraak om te praten over een exacte prijsofferte voor uw verbouwingswerken! Wij geven er zo spoedig mogelijk gevolg aan!

Laatste actualiteiten bij OkDo

Prijsvraag
Sluiten

Ontvang een offerte voor uw werken ! Vul dit formulier in, en wij contacteren u binnen de 24 werkuren.

 
 
 
Aide
 
(* = Deze velden zijn verplicht)