OkDo Verbouwingen

Isolatie van muren : vermijd koudebruggen dankzij moderne technieken

Tweederde van alle woningen in België zijn slecht of zelfs niet geïsoleerd. De plaats waar de meeste warmte verloren gaat in een gebouw zijn de muren en het dak. Hoe kun je dan best je woning in Vlaanderen isoleren om het energieverbruik te doen minderen? Alle antwoorden vindt u hieronder.

Een koudebrug, wat is dat nu precies ?

Een koudebrug is een onderbreking van het isolatiemateriaal op de plaats waar een overgang of een verbinding zit. Men kan dit vaststellen doordat de oppervlaktetemperatuur op die plekken lager is dan de gemiddelde temperatuur van de wanden. Men heeft dan een koude muur en bijgevolg condensatie, wat zeer onaangenaam is.

Vervelende gevolgen van een koudebrug

Er zijn tal van vervelende gevolgen bij een koudebrug :

  • Condensatie van de binnenlucht ;
  • Woekering van schimmels ;
  • Overmatig verbruik van verwarming ;
  • Onesthetische schimmelplekken ;
  • Gezondheidsproblemen zoals astma en andere luchtweginfecties ;
  • Aantasting van de muurbedekking (verf, pleisterwerk, enz.) ;
  • Aantasting van het houtwerk binnen ;
  • Luchtvervuiling binnenshuis ;
  • Enz. ;

De oplossing voor dit zwak punt ? De muren isoleren volgens de verschillende gesofisticeerde isolatietechnieken

Er zijn vijf mogelijke oplossingen.

De binnenwanden isoleren

Met deze eerste oplossing verhoog je het thermische comfort van de bewoners tijdens ieder seizoen, ga je het warmteverlies via de wanden van de woning tegen en schroef je het energieverbruik naar beneden. Het komt erop aan een voldoende isolerende laag aan te brengen op de wanden tijdens uitgevoerde renovatiewerken, in functie van het verlies. Daarbij moet gelet worden dat deze isolatie doorlopend wordt geplaatst, zodat er geen koudebruggen ontstaan.

De buitenmuren isoleren langs de buitenzijde

In dit geval wordt de isolatie langs de buitenkant van de muren van het gebouw aangebracht. Deze methode laat toe weinig onderbrekingen te hebben in de isolatie. Dat is aan te raden in het geval van buitenmuren die niet deel uitmaken van een patrimonium dat bewaard moet blijven of in het geval van woningen, waarbij de voorgevel niet onderhevig is aan bepaalde criteria opgelegd door de gemeente zoals in het geval van rijhuizen.

De buitenmuren isoleren langs de binnenzijde

Deze methode is aangewezen wanneer geen enkele andere methode mogelijk is. Het is bijvoorbeeld aan te raden wanneer de bestaande architecturale eigenschappen moeten bewaard blijven of in het geval van een rijhuis, waarbij de regels van de gemeente strikt moeten worden opgevolgd. Bij deze manier van isoleren van een gebouw, warmt de buitenmuur niet langer op door de warmte van binnen. Wanneer de waterdamp niet wordt tegengehouden door een schild, zal deze tegen de koude muur condenseren. Isoleren langs binnen is dus complex, en er moet van te voren degelijk bestudeerd worden waar de overgangen zitten.

Isoleren door het opvullen van de spouwmuur

Deze methode is snel en gemakkelijk. Er dient wel op voorhand een grondige inspectie te gebeuren met een speciale camera. De techniek bestaat namelijk uit het opvullen van de ruimte in de spouwmuur met een isolatiemateriaal (schuim of korrels). Deze ruimte moet uiteraard volledig worden opgevuld om koudebruggen te vermijden, maar is niet mogelijk wanneer de ruimte te krap is, wanneer er afval van de bouwwerken in zit of wanneer er reeds oud isolatiemateriaal inzit.

Isoleren door verschillende technieken te combineren

In dit geval worden er verschillende technieken toegepast om de woning te isoleren : langs de binnenzijde en langs de buitenzijde. Bijvoorbeeld, de voorgevel langs de straatkant wordt langs binnen geïsoleerd zodat het uitzicht hetzelfde blijft, terwijl de achtergevel langs de buitenzijde wordt geïsoleerd. Hierbij moet men wel toezien dat daar waar beide methoden elkaar raken, er een overlapping wordt voorzien om een koudebrug te vermijden.

U denkt erover uw woning te isoleren, zonder koudebruggen een kans te laten ? Contacteer OkDo verbouwingen voor een exacte prijsofferte !

Onze medewerkers staan klaar om u meer uitleg te geven of om een gedetailleerde en juiste prijsofferte op te maken betreffende uw renovatiewerken en isolatiewerken. Daarbij kunnen wij u helpen premies aan te vragen waardoor u nog meer bespaart, en helpen we u de werken in goede banen te leiden.

Laatste actualiteiten bij OkDo

Prijsvraag
Sluiten

Ontvang een offerte voor uw werken ! Vul dit formulier in, en wij contacteren u binnen de 24 werkuren.

 
 
 
Aide
 
(* = Deze velden zijn verplicht)