OkDo Verbouwingen

Je huis vergroten en een aanbouw plaatsen : waar moet je beginnen?

U heeft plaatsgebrek in uw woning ? Uw woning wordt te klein ? Dan is het plaatsen van een aanbouw dé oplossing om uw woonoppervlakte aanzienlijk te vergroten, een extensie met één of twee verdiepingen. Het bouwen van een uitbreiding aan uw huis is een zeer grote klus, vandaar dat OkDo verbouwingen aanbiedt om zo’n project volledig bij te staan met een verbouwingscoördinator.

Doe beroep op een architect : een verplichting voor belangrijke transformaties

De Belgische wetgeving verplicht eigenaars van woningen om beroep te doen op een architect voor alle verbouwingswerken aan bestaande gebouwen. De eerste stap is dus een architect te kiezen, hem uw project uit te leggen en een plan te laten maken. De taak van een architect is wettelijk bepaald. Deze omvat onder andere de verantwoordelijkheid het lastenboek te respecteren en de technische en milieuvoorschriften te volgen, maar ook de uitvoer van de werken zelf te controleren. U heeft nog geen architect? Uw verbouwingsmakelaar kan er u één voorstellen uit uw streek, met ervaring in het type aanbouw dat u wenst.

Een stedenbouwkundige vergunning : een verplichting bij het plaatsen van een aanbouw

Uw architect zal een stedenbouwkundige vergunning aanvragen in de gemeente waar de werken zullen worden uitgevoerd. Deze vergunning is absoluut noodzakelijk, aangezien de werken een vergroting van de bestaande ruimte inhouden, met dikwijls de afbraak van één of twee buitenmuren. De voorwaarden voor een bouwvergunning zijn verschillend in Vlaanderen, Wallonië en Brussel.

Laat een stabiliteitsstudie maken voor aanvang van de uitbouw

Eens het plan is goedgekeurd en een stedenbouwkundige vergunning werd afgeleverd door het gemeentebestuur, is het aan te raden een bodemonderzoek oftewel een stabiliteitsstudie te laten maken door een ingenieursbureau. Dit is noodzakelijk om te weten of de ondergrond voldoende stabiliteit biedt, en welke funderingen moeten worden gebruikt voor de aanbouw.

Architecturale keuzes maken voor uw vergroting

Bij de keuze van de materialen duiken enkele praktische vragen op, zoals de kost, de isolatie, de gewenste vergroting van oppervlakte.

  • Bouwen met een houten - of een traditioneel skelet : een houten skelet wint meer en meer aan populariteit bij Vlaamse gezinnen, en wel om de optimale thermische isolatie-eigenschappen, de duurzaamheid, de snelheid om het te zetten en de architecturale polyvalentie. Deze ecologisch en economisch verantwoorde oplossing heeft minder belangrijke funderingen nodig dan een traditionele aanbouw. Een traditionele extensie daarentegen kan meer worden gezien als een aanvulling van een woning, zonder dat de stijl daarmee verandert. Het biedt daarbij talrijke hedendaagse mogelijkheden wat inrichting betreft.
  • Met verdieping of enkel gelijkvloers ?  Deze vraag wordt beantwoord door de idee achter het project: ofwel door de oppervlakte die de eigenaars wensen te creëren, ofwel door de stedenbouwkundige vergunning.

Aankloppen bij meerdere aannemers: zo’n werf wordt uitgevoerd door verschillende vakmensen

Of u nu wel of geen hulp inroept van een verbouwingsmakelaar, de volgende stap in de uitvoer van uw verbouwingsplannen is de verschillende vakmensen selecteren die de bouwwerf van uw aanbouw tot een goed einde zullen brengen. Uw verbouwingscoördinator contacteert de verschillende bouwbedrijven voor u, zoals dakwerkers, plakkers, schrijnwerkers, elektriciens of verwarmingsspecialisten, en zorgt voor de verschillende prijsvragen. Eens hij alle prijsoffertes ontvangen heeft, zal hij een prijsstudie maken gebaseerd op het lastenboek, en maakt hij de planning op voor de verschillende vakmensen volgens de plannen van uw architect of werfcoördinator.

U heeft zin om uw woonoppervlakte te vergroten ? Denk erover een aanbouw te laten zetten en contacteer ons !

OkDo verbouwingen is de leader wat verbouwingswerken en transformaties betreft in gans Vlaanderen. Wenst u een prijsoffferte van een verbouwingsbegeleider voor de uitvoer van uw woningvergrotingsplannen? Contacteer ons dan nu en maak een afspraak zodat wij een juiste offerte kunnen opstellen. Wij behandelen uw aanvraag zo snel mogelijk.

Laatste actualiteiten bij OkDo

Prijsvraag
Sluiten

Ontvang een offerte voor uw werken ! Vul dit formulier in, en wij contacteren u binnen de 24 werkuren.

 
 
 
Aide
 
(* = Deze velden zijn verplicht)