OkDo Verbouwingen

De oplevering van renovatiewerken : de inzet en het belang

Iedere bouwwerf eindigt normaal gezien met de oplevering van de werken, ook renovatiewerken. Wat houdt dat nu precies in ? Wie zijn erbij betrokken en waartoe dient het ? Dat alles vindt u in dit artikel terug.

De voorlopige oplevering en de definitieve oplevering van renovatiewerken

De oplevering van een bouwwerf is een heel belangrijke fase. Dit houdt namelijk de aanvaarding in van de bouwwerken door de bouwheer, eventueel met of zonder voorbehoud.

De oplevering van werken is onderverdeeld in twee duidelijk van elkaar verschillende fasen: de voorlopige oplevering en de definitieve oplevering. De Belgische wetgeving voorziet een minimumtermijn van één jaar tussen beide procedures :

  • De voorlopige oplevering is een akte, waarmee de bouwheer aangeeft dat alle uitgevoerde werken correct werden voltooid. De bouwheer, de aannemer en eventueel de architect stellen een proces-verbaal van oplevering op dat zij gezamenlijk ondertekenen. In dit document moeten de nog uit te voeren herstellingen van de gebreken worden vermeld die werden vastgesteld tijdens deze oplevering. De voorlopige oplevering dekt enkel de zichtbare gebreken en gebeurt op vraag van de aannemer. Dit proces-verbaal luidt de aanvang van de tienjarige garantie in. De voorlopige oplevering is een zeer belangrijke stap bij grote bouwwerven, maar wordt ook toegepast bij kleinere werken.

  • De definitieve oplevering vindt ten vroegste één jaar na de voorlopige oplevering van de werken plaats. Deze termijn laat de bouwheer toe om zijn werf “te testen” en om de eventueel opgedoken gebreken aan de aannemer te signaleren. De voorlopige oplevering laat toe de zichtbare gebreken vast te stellen. De definitieve oplevering omvat de aansprakelijkheid betreffende de onzichtbare gebreken. Een bouwheer heeft vanaf de ondertekening van de voorlopige oplevering tien jaar de tijd om beroep aan te tekenen tegen de aannemer in geval van problemen met de stabiliteit en de waterdichtheid. Dat noemt men de tienjarige aansprakelijkheid.

Hoe verloopt de oplevering van renovatiewerken ?

De bouwheer en de betrokken aannemer moeten allebei aanwezig zijn. Wanneer de bouwheer of de betrokken aannemer niet aanwezig zijn, heeft de oplevering geen juridische waarde. In geval de bouwheer de renovatiewerken heeft uitbesteed aan een architect, moet deze ook aanwezig zijn tijdens de oplevering van de werken.

Belangrijk is dat wanneer er verschillende vaklui hebben bijgedragen tot de voltooiing van uw renovatiewerf, u beter wacht tot alle onderaannemers hun deel hebben afgewerkt voordat u overgaat tot de oplevering van de werken.

De oplevering bestaat uit een integraal bezoek van alle betrokken partijen aan de bouwwerf. Puntje per puntje lopen de bouwheer, de aannemer en eventueel de architect alle details door van alle renovatiewerken die de verschillende dienstverleners hebben uitgevoerd, om vast te stellen of deze wel conform aan de regels en volgens de prijsofferte werden uitgevoerd.

Is de oplevering van de bouwwerf een verplichte akte ?

De oplevering van een bouwwerf is geen wettelijke verplichting. Daarentegen kan het zware gevolgen hebben indien er geen officiële oplevering van de werken is gebeurd. In geval van schade of gebreken kunnen verzekeringsmaatschappijen u de garantie ontzeggen.

U denkt erover renovatiewerken te laten uitvoeren ?

Doe beroep op OkDo verbouwingen voor een bouwwerf volgens de regels van de kunst, opgevolgd door ervaren bouwcoördinators ! Vraag ons meer inlichtingen of een gratis en vrijblijvende offerte voor uw renovatieplannen. U kunt ons telefonisch bereiken of het online formulier invullen. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

Laatste actualiteiten bij OkDo

Prijsvraag
Sluiten

Ontvang een offerte voor uw werken ! Vul dit formulier in, en wij contacteren u binnen de 24 werkuren.

 
 
 
Aide
 
(* = Deze velden zijn verplicht)