OkDo Verbouwingen

Welk zijn de meest gebruikte technieken voor het plaatsen van een plat dak in Vlaanderen ?

Ben je van plan een plat dak te plaatsen of te renoveren ? Twijfel je over welke techniek de beste is voor een goede waterdichting ? Ontdek hieronder het advies van onze ervaren dakdekkers voor uw dak, overal in Vlaanderen.

De meest gebruikte dakbekleding voor een plat dak

Voor een goede waterdichting van een plat dak, passen ervaren vakmensen uit de bouwsector voornamelijk twee verschillende technieken toe, afhankelijk van het materiaal dat wordt gebruikt om het platte dak mee te bekleden. Je kunt een plat dak namelijk waterdicht maken door er een bitumen of bitumineus membraan zoals roofing of Derbigum op aan te brengen, of een synthetisch membraan zoals bijvoorbeeld EPDM.

Voor welke van deze twee dakdichtingsmembranen u ook kiest, ze hebben een vergelijkbare verhouding kwaliteit/prijs. De keuze hangt dan ook enkel af van het projet (oppervlakte, gebruik, budet, ...).

Bitumineus dakdichtingsmembraan

Een bitumineus membraan bestaat uit bitumen banen, en geeft gedurende meer dan 30 jaar een uitstekende waterdichtheid. Dit traditionele materiaal is één van de meest gebruikte materialen in België.


Bitumen aanbrengen op een dak

Om een bitumen dakbekleding aan te brengen, heeft men wel technische kennis nodig, zowel voor het aanbrengen, als voor het afdichten van de voegen. Een bitumeus membraan aanbrengen gebeurt in volgende stappen :

  • Het aanbrengen van een dampscherm van 3 à 4 mm ;

  • Het aanbrengen van het waterdichte afdichtingsmembraan in twee lagen, gekruist – de ene koud gelijmd, de andere warm gelijmd ;

  • Het lassen van de voegen van de bitume met een vlamlasapparaat, de zijkanten worden afgewerkt met een zinken dakkraal van een vijftiental centimeters.

Een technische uitvoering voor een waterdicht platform

Bitumeuse membranen worden aangebracht in verschillende banen, waarbij het lassen van de voegen heel precies komt om goed waterdicht te zijn. Dit gebeurt met een vlamlasapparaat, waarvoor een zekere ervaring nodig is. Bitumen is perfect waterdicht en biedt een hoge resistentie aan het dak.

EPDM, een innovatief synthetisch dakdichtingsmembraan

EPDM of Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer is een soort van synthetisch rubber. Dit soepele membraan wordt veel gebruikt voor de aanleg van groene of ecologische daken.

Een plat dak bedekken met EPDM

Een EPDM membraan wordt in één enkele laag aangebracht, bovenop een dampscherm van 3 à 4 mm. Dit membraan wordt op zijn plaats gehouden met een mechanische fixatie (grind, aarde, ...) maar kan ook koud worden gelijmd (polymerisatie) of met hete lucht. EPDM is beschikbaar in banen, of op maat. Voor een goede resistentie raden we een overlapping aan aan de rand met een zinken dakkraal.

De sterke punten van dit kunststoffen dakdichtingsmembraan

Het voordeel van EPDM is dat het op maat kan worden gemaakt, zonder naden of voegen. Dat biedt een veel grotere zekerheid op waterdichtheid, en laat toe ook grote oppervlakten heel efficient te bedekken. Deze oplossing is weliswaar een beetje duurder, het biedt een garantie van meer dan 50 jaar wanneer het wordt aangebracht door een erkend renovatiebedrijf.

Wens je meer te weten over de mogelijkheden een plat dak te dichten met OkDo Verbouwingen ?

Neem dan zeker contact op met ons team professionals in de bouw of renovatie, per telefoon, of schriftelijk door het online contactformulier in te vullen.

Laatste actualiteiten bij OkDo

Prijsvraag
Sluiten

Ontvang een offerte voor uw werken ! Vul dit formulier in, en wij contacteren u binnen de 24 werkuren.

 
 
 
Aide
 
(* = Deze velden zijn verplicht)