OkDo Verbouwingen

Renovatiewerken : van de verschillende acteurs en dienstverleners: wie doet wat ?

U denkt erover renovatiewerken te laten uitvoeren aan uw woning in Vlaanderen of Brussel ? Ontdek hieronder welke verschillende acteurs nodig zijn voor het goed realiseren van uw project, en in welke mate zij tussenkomen.

Een renovatieproject : iedere acteur heeft zijn eigen taak

Opdat een renovatieproject goed verloopt, zijn er zes belangrijke acteurs nodig :

De opdrachtgever

De opdrachtgever bepaalt wie de werken zal uitvoeren. Het betreft dus de klant, die het project heeft bedacht en die het budget bepaalt. De renovatiewerken zullen moeten worden uitgevoerd binnen de limieten van dit budget.

In de meeste gevallen heeft de opdrachtgever echter geen ervaring in de bouw. Vandaar dat het interessant is beroep te doen op de diensten van een makelaar in verbouwingen. Deze persoon zorgt dan deels of integraal voor de totale optimalisatie, realisatie en opvolging van de bouwwerf. Dit is aan te raden voor klanten die zeker willen zijn dat de verbouwingen sereen, kwalitatief en veilig verlopen en op de afgesproken tijd klaar zullen zijn. Het zorgt ervoor dat u kunt verbouwen zonder zorgen.

De architect

De tussenkomst van een architect bij renovatiewerken wordt bepaald door de Belgische wet. Zijn tussenkomst is wettelijk verplicht bij alle werken waarvoor een officiële aanvraag moet worden ingediend (stedenbouwkundige vergunning en andere), maar hij heeft ook een controlerende taak op de uitvoer van de werken, om te zien of deze wel beantwoorden aan de voorgeschreven regels en kwaliteitsnormen. In het kader van renovatiewerken, is de architect dus verantwoordelijk voor het architecturale ontwerp van uw woning, en voor de controle van de uitvoer van de werf.

Voor u, de opdrachtgever, is de architect een luisterend oor en assisteert hij u in de finalisatie van uw project. Hij staat u bij in de realisatie, onder andere wat betreft de indeling van de ruimten, het benutten van de oppervlakten, de ruimtelijke ordening en het uitzicht van het gebouw.

Afhankelijk van welke taak u hem precies toevertrouwt, komt de tussenkomst van een architect gemiddeld op 10 tot 15% van de totale kosten van uw renovatiewerken.

De verbouwingsmakelaar

Eén van de belangrijkste redenen om beroep te doen op een verbouwingsmakelaar voor uw renovatiewerken is om als opdrachtgever slechts één aanspreekpartner te hebben ten opzichte van alle verschillende acteurs en vakmensen die nodig zijn voor het project.

Deze werfcoördinator zorgt voor een vlot verloop van de verbouwingswerken, door een professionele opvolging van het geheel van de verbouwingen. Daarnaast speelt hij de verschillende aannemers tegen elkaar uit bij de prijsaanvraag met een vergelijking van hun offertes, waardoor de beste prijs wordt verkregen. Zij geven ook een financiële zekerheid, doordat de voorschotten die u betaalt gewaarborgd blijven tot de aanvang van de werken. Pas op dat moment wordt uw voorschot gelost in schijven, in verhouding tot de voortgang van de werken.

De verzekeraar

Voordat u als opdrachtgever aanvangt met verbouwingen, is het belangrijk uw lopende woonverzekering goed door te nemen om te kijken of uw verzekeringscontract een clausule omvat met een specifieke dekking bij verbouwingen, vooral wanneer u ook aan de draagstructuur komt van het gebouw. Is dat niet het geval, is het aan te raden een verzekering af te sluiten van het type alle bouwplaatsrisico's voor particulieren.

Wanneer u uw woning aanpast, zal ook haar waarde verhogen. Vooral wanneer u kiest voor kwalitatieve bouwmaterialen of een vergroting van de oppervlakte van uw woonst.

Het is dus ook belangrijk uw verzekeringsmakelaar op de hoogte te brengen van de verbouwing en transformatie van uw woning, om te vermijden dat u onderverzekerd bent. In geval van een schade wordt u anders niet volledig terugbetaald. Uw verzekeringsmakelaar zal bepalen of het bedrag van uw polis moet worden aangepast.

De bouwbedrijven

Zij zullen uiteraard de werken uitvoeren. Een bouwbedrijf is gebonden aan een raadgevende verplichting en aan het resultaat. Zij moeten de werken dus uitvoeren volgens de regels van de kunst bepaald door het WTCB en de contractuele bepalingen die opgenomen zijn in de prijsofferte en het contract dat de opdrachtgever heeft goedgekeurd en ondertekend. Om duidelijkheid te krijgen over de financiële gezondheid en de betrouwbaarheid van een bouwbedrijf, is het nuttig na te gaan of zij correct hun sociale en fiscale verplichtingen nakomen.

De coördinator inzake veiligheid en gezondheid

Wanneer er meer dan één aannemer tussenkomt bij renovatiewerken, is men verplicht ook een coördinator inzake veiligheid en gezondheid aan te stellen, zelfs wanneer de verschillende aannemers niet tegelijkertijd aanwezig zijn op de werf.

Dat houdt in dat het niet nodig is een coördinator inzake veiligheid en gezondheid aan te stellen wanneer de verbouwingen worden uitgevoerd door één enkele aannemer. In ieder ander geval, zijn de architect en de opdrachtgever verantwoordelijk om de algemene preventieprincipes te laten respecteren.

U bent op zoek naar een werfleider en coördinator om uw renovatieproject in Vlaanderen of Brussel in goede banen te leiden ?

Neem snel contact op met de verbouwingsbegeleiders van OkDo verbouwingen ! Onze medewerkers staan klaar om u bij te staan met meer uitleg of een gratis prijsofferte voor uw renovatiewerken.

Laatste actualiteiten bij OkDo

Prijsvraag
Sluiten

Ontvang een offerte voor uw werken ! Vul dit formulier in, en wij contacteren u binnen de 24 werkuren.

 
 
 
Aide
 
(* = Deze velden zijn verplicht)