OkDo Verbouwingen

De noodzakelijke verbouwingswerken voor het creëren van een lage energiewoning

Gedaan met de vaste overtuiging dat enkel nieuwbouw kan beantwoorden aan de eisen van een lage energiewoning. Dat is absoluut achterhaald, het is zeker mogelijk een traditioneel bestaande woning om te vormen in een lage energiewoning, en dat voornamelijk door isolatiewerken uit te voeren in Vlaanderen. Om alles te weten te komen over de principes van lage energie, de wetgevingen in Vlaanderen wat isolatie betreft en welke de grote lijnen zijn waar men rekening mee moet houden om tot deze categorie van woning te komen bent u op de goede plaats.

Verbouwen tot een lage energiewoning in Vlaanderen

Renovatiewerken om een bestaand gebouw om te bouwen tot een lage energiewoning bestaan erin ervoor te zorgen dat het energieverbruik zich situeert tussen die van de huidige Belgische standaard bij het bouwen van een nieuwbouw in Vlaanderen, en die van een passiefwoning. Om dit te bereiken, zijn er enkele basisprincipes die gerespecteerd moeten worden :

  • Thermische isolatie : de woning moet perfect geïsoleerd zijn ter hoogte van het dak, de muren en de vloer. Glaswol, geëxtrudeerde polystyreen, isolatievlokken of houtvezels zijn zeer interessante oplossingen en worden zeker aangeraden voor energieverlagende renovatiewerken van bestaande gebouwen.

  • Doorgedreven luchtafdichting: er wordt een waarde van afdichting aangeraden bij een natuurlijke ventilatie van n50 op 2, en bij een mechanische ventilatie van n50 op 1 ;

  • Een maximaal vermijden van koudebruggen in de isolatie van de woning om ieder warmteverlies tegen te gaan ;

  • Gebruikmaken van duurzame energie zoals thermische zonne-energie. Deze kan verzameld worden via zonnepanelen op het dak of elders ;

  • Een verwarmingssysteem met een verbruik lager dan 30kWh/m² per jaar (condensatieketel, warmtepomp, …) ;

  • Een ventilatiesysteem met eventueel warmteterugwinning, waarbij de warme lucht opnieuw in de woning wordt binnen geblazen ;

  • Via economische toestellen het elektriciteitsverbruik en waterverbruik limiteren ;

  • Gebruik maken van een zonneboiler als ideale oplossing om de aanmaak van warm water voor sanitair gebruik te limiteren ;

Een ecologische renovatie van uw woning start met een verbeterde isolatie

De thermische isolatie moet worden verhoogd op vlak van het dak, de muren en de vloer door renovatiewerken uit te voeren.

De K, R en U waarden die worden opgelegd bij het renoveren in een lage energiewoning in Vlaanderen

Een zogenaamde lage energiewoning moet aan meerdere normen beantwoorden op gebied van isolatie. Zo legt de Vlaamse overheid bijvoorbeeld de volgende maximale waarden op: netto-energieverbruik voor ruimteverwarming en -koeling : maximaal 30 kWh/m² per jaar. Het K-niveau mag maximaal 25 bedragen, E maximaal 40. K staat voor de globale isolatiewaarde in van uw woning, E voor het energieverbruik. Deze waarden zijn vastgelegd door de Energieprestatieregelgeving (EPB). Dit wordt in de hand gewerkt door de dikte en de aard van de gekozen isolatiematerialen. Voor het isoleren van een dak of de vloer van een zolder, mag de U-waarde maximaal 0,2 bedragen. Voor muren en vloeren 0,3 en voor ramen 1,1.

De eerste stap om een woning om te bouwen tot lage energiewoning is het isoleren van het dak

Hier moet men rekening houden met drie factoren: de kwaliteit van de isolatiematerialen, het uitsluiten van koudebruggen en de luchtafdichting. Zo moet men kiezen voor een isolatiemateriaal waarbij de thermische R waarde zo hoog mogelijk is. Zo legt de Vlaamse overheid volgende diktes op: 14 cm dikte voor PUR, 18 cm dikte voor minerale wol en 20 cm dikte voor papier cellulose.

Het tweede strategische punt om te voldoen aan een ecologisch verantwoord gebouw is de isolatie van de muren

Eens het dak goed is geïsoleerd, kunt u overgaan tot het isoleren van de muren. Ook hier legt de Vlaamse overheid een minimale dikte op in centimeters voor lage energiewoningen. Dit is 9 cm voor PUR, 12 cm voor minerale wol en 13 cm voor papier cellulose.

Het isoleren van de vloer en vooral van de vloer die in contact staat met de grond

Een van de plaatsen waar de meeste warmte verloren gaat, is de vloer die in contact is met het zand of de grond. Deze moet dus extra goed worden geïsoleerd. Vloeren kunnen geïsoleerd worden met waterdichte en drukbestendige panelen. De minimale dikte van de isolatie in geval van een lage energiewoning is 9 cm bij gebruik van PUR, 12 cm bij gebruik van minerale wol en 13 cm bij gebruik van papier cellulose.

U denkt erover om renovatiewerken te laten uitvoeren om uw woning om te bouwen tot een lage energiewoning ?

Geef de coördinatie van deze werken in handen van het professioneel bedrijf OkDo verbouwingen ! Contacteer ons voor meer praktische informatie en om een volledige en juiste prijsofferte te krijgen voor uw renovatiewerken in Vlaanderen.

Laatste actualiteiten bij OkDo

Prijsvraag
Sluiten

Ontvang een offerte voor uw werken ! Vul dit formulier in, en wij contacteren u binnen de 24 werkuren.

 
 
 
Aide
 
(* = Deze velden zijn verplicht)