OkDo Verbouwingen

Renoveren zonder kopzorgen : het abc om niet voor verrassing komen te staan

Renovatiewerken in Vlaanderen kunnen soms heel chaotisch verlopen. Om zoveel mogelijk problemen te vermijden en dus niet voor een verrassing te komen staan, kunt u het beste anticiperen en de werf correct voorbereiden. Hieronder vindt u punt per punt de belangrijkste tips om te vermijden dat uw bouwwerf in het honderd loopt en soms ook  veel duurder uitkomt

Om zonder problemen te renoveren, moet u de bouwwerf vooraf goed plannen en budgetteren

Voordat we overgaan tot de kern van dit onderwerp, zetten we eerst even de werken die moeten uitgevoerd worden in chronologische volgorde. Indien het grote renovatiewerken betreft, gaat de voorrang uit naar de zogenaamde werken voor het behoud van het gebouw, zoals bijvoorbeeld reparatiewerken aan het dak, de isolatie van de muren en het vervangen van deuren en raamkozijnen. Vervolgens gaat men over tot de binnenhuisafwerking, de decoratie en tenslotte de inrichting van de kamers, de badkamer, de keuken en de woonkamer. Probeer uw renovatiedossier zo goed mogelijk te detailleren. Neem een kijkje in gespecialiseerde catalogi en reclamefolders betreffende herstellingswerken en binnenhuisafwerking van gebouwen, en knip die dingen uit, die het meest lijken op het resultaat dat u wilt verkrijgen.

Neem vervolgens contact op met een renovatiecoördinator, en leg zeer precies uit wat u wenst. Hij zal u helpen uitrekenen, hoeveel deze renovatiewerken zullen kosten. Voeg daar in ieder geval 10 à 15% aan toe voor onvoorziene omstandigheden. U beschikt nu dus over een kostenraming. Indien u voor deze werken een lening moet afsluiten, kunt u nu een bankinstelling contacteren.

De fouten die u moet vermijden bij het renoveren van uw woning

Door samen te werken met een renovatiecoördinator voor het renoveren van uw woning, kunt u de meest voorkomende fouten gelukkig vermijden. Hoe komt dat? Omdat iemand die zich professioneel bezighoudt met het begeleiden van werven in de bouw en verbouw de kneepjes van het vak inzake bouwvoorschriften van buiten kent. U kunt er dus zeker van zijn dat u geen enkele van de noodzakelijke vergunningen zult vergeten aan te vragen. Daarbij zorgt een renovatiecoördinator voor juiste en betrouwbare vakmensen in de bouw, zodat de werken dan ook volgens de regels van de kunst zullen worden uitgevoerd, en dat binnen de afgesproken termijn.

U overweegt herstellingswerken aan het dak ?

In theorie is het niet nodig aangifte op het gemeentehuis te doen wanneer uw dak na de herstellingswerken identiek blijft als ervoor. De leien van een dak of gebroken dakpannen kunnen eenvoudigweg vervangen worden. Niettemin heeft u wel een specifieke stedenbouwkundige vergunning nodig, indien u de dakbedekking wenst te veranderen, wanneer uw woning geklasseerd is, of deze zich in een beschermde zone bevindt. Uw renovatiecoördinator zal u bijstaan om deze te aan te vragen. Dat is ook het geval, wanneer u gebarsten of gebroken dakbalken heeft, of wanneer het hout is aangetast door schimmel of ongedierte. Dan is het namelijk raadzaam om het hele dak te herstellen.

U overweegt de verwarming te vervangen …

Neem contact op met een gespecialiseerd bedrijf om een thermografisch onderzoek te laten uitvoeren van uw woning en laat de energiecapaciteit van uw installatie berekenen voordat u herstellingswerken laat uitvoeren. Zo’n onderzoek toont aan wat er kan verbeterd worden aan uw woning. Vervolgens kunt u kiezen welk type verwarming het beste bij uw woning past, maar ook bij uw budget.

Ga niet overhaast tewerk bij het vernieuwen van de keuken

Ga zeker niet overhaast tewerk bij het vernieuwen van uw keuken, want het is belangrijk eerst goed te kijken waar de bestaande leidingen vertrekken en aankomen, om de juiste plaats te bepalen van de nieuwe keuken. En vergeet niet, het is misschien wel mogelijk om zowat overal een watertoevoer te voorzien, datzelfde geldt niet voor de waterafvoer.

Vervolgens moet u goed rekening houden met enkele details die op het eerste zicht onbelangrijk lijken, maar die toch goed moeten worden geanalyseerd. Wanneer men bijvoorbeeld een gootsteen onder een raam plaatst, kunnen de kranen eventueel problemen geven bij het openen van dat raam. Wanneer men beschikt over een gasinstallatie, moet er voldoende ventilatie en verluchting zijn. Het aantal stopcontacten is meestal niet voldoende in verhouding tot de elektrische huishoudapparaten. En ten slotte moet u zeker 80cm vrijhouden aan de voorkant van een ijskast, 85cm voor een oven, 1 m voor een fornuis en 90cm voor een vaatwasser, zodat deze zonder problemen kunnen worden geopend.

In geval van het installeren van een nieuwe badkamer

Indien u opteert voor warm water dat bewaard wordt in een boiler, moet u rekening houden met het warmteverlies en er voor zorgen dat deze zo dicht mogelijk bij de badkamer wordt geplaatst. Let vervolgens goed op dat de elektrische installatie volgens de veiligheidsvoorschriften gebeurt, en voorzie een verluchting indien die er nog niet was. Om de plaats in de badkamer zo goed mogelijk te benutten, is het belangrijk 80cm vrij te houden voor de douche en 70cm voor het bad. Wanneer de lavabo, de wc en het badkamermeubilair worden opgehangen, vergemakkelijkt dat het proper houden van de vloer.

Zorg ervoor dat de renovatiewerf tot het einde toe goed wordt opgevolgd

Wanneer de ondernemer het zou vergeten, moet u hem herinneren aan het feit dat hij al het restpuin moet weghalen. Wanneer u de werken zelf uitvoert, moet u goed doordacht te werk gaan en eraan denken het puin niet overal achter te laten, om een zware bekeuring te vermijden. Wanneer u niet weet waar het dichtbijzijnste containerpark zich bevindt, vraag dat dan op uw gemeentehuis.

Om van uw renovatiewerken een successtory te maken, neem contact op met OkDo verbouwingen !

Neem contact op met onze mensen die gespecialiseerd zijn in het opvolgen van renovatiewerven. Zij kunnen u raad geven, u bijstaan en zorgen voor een globale offerte voor uw verbouwingswerken aan uw woning. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op voor een afspraak.

Laatste actualiteiten bij OkDo

Prijsvraag
Sluiten

Ontvang een offerte voor uw werken ! Vul dit formulier in, en wij contacteren u binnen de 24 werkuren.

 
 
 
Aide
 
(* = Deze velden zijn verplicht)