OkDo Verbouwingen

Renovatiewerken : combineer thermische en geluidsisolatie

U zou graag uw woning verbouwen om deze zo goed mogelijk thermisch en akoestisch te isoleren? In dit artikel geeft de verschillende stappen in het isolatieproces weer, net als de verschillende parameters waar u op moet letten bij het kiezen van het isolatiemateriaal.

Stap 1 in het isolatieproces: de thermische isolatie

Met het oog op energiebesparing en dus op een merkbare vermindering van uw energiefactuur, maar ook rekening houdend met het milieu is de eerste stap bij renovatiewerken altijd de thermische isolatie. De reden hiervoor is heel simpel:

  • Het warmteverlies bij slecht geïsoleerde gebouwen kan enorme proporties aannemen: men registreert tot 30% warmteverlies via het dak, 25% via de muren, 10 tot 15% via de ramen en 7 tot 10% via de vloer;

  • Het is zinloos het verwarmingssysteem van een gebouw te vernieuwen (warmtepomp, condensatieketel, enz.) wanneer men niet eerst de thermische isolatie van het gebouw op punt stelt.

Om u aan te moedigen uw woning te isoleren, bieden verschillende regio's in België premies en belastingvermindering aan. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet u wel aan bepaalde criteria beantwoorden. Wij raden u aan die even op te zoeken voor de streek waar u woont (de Vlaamse Overheid of het Brussels Hoofdstedelijk Gewest).

De tweede stap is prioriteiten stellen op vlak van thermische isolatie voor uw verbouwingswerken

Waar moet u nu beginnen? Over het algemeen verloopt het grootste gedeelte van het warmteverlies van een niet of slecht geïsoleerde woning via het dak en de muren, dit is zelfs meer dan 50%. Strategisch lijkt het dus het best om te beginnen met de thermische isolatie van het dak en de thermische isolatie van de buitenmuren, gevolgd door de vervanging van de ramen en het aanleggen van een goede ventilatie.

Maar de prioriteiten wat isoleren betreft kunnen van woning tot woning verschillen, naargelang de structuur van het huis. Het is dus belangrijk de zones te vinden waarlangs het grootste warmteverlies gebeurt. U kunt een thermografie laten uitvoeren van uw woning om deze zones te identificeren. Wanneer dit thermografisch onderzoek is gebeurd, moet u wel nog zelf de isolatietechniek kiezen, evenals welke isolatiematerialen u wenst te gebruiken: minerale wol, synthetische isolatie, natuurlijke wol, kurk, perliet, houtvezels, enz.

De ramen, muren of vloeren isoleren tegen geluid afhankelijk van welk geluid u stoort

Geluidsisolatie is voornamelijk geschikt voor drie zones in een woning: de ramen, de muren en de vloer. De bedoeling is geluidsoverlast in de woning te verminderen. Er is een verschil wat betreft de techniek maar ook wat betreft het isolatiemateriaal tussen thermische en geluidsisolatie. Zo is kurk een goed voorbeeld van een isolatiemateriaal tegen geluidshinder.

De bron van het geluid bepaalt welk isolatiemateriaal men moet gebruiken:

  • Geluid van buitenaf dat zich verplaatst via de lucht (vliegtuig, lawaai van de straat): u kiest best voor een isolatiemateriaal in functie van de mate van de geluidshinder. Rw wordt uitgedrukt in dB. Hoe groter de Rw, hoe beter de geluidsisolatie van het isolerend materiaal ;

  • Geluid door trilling of contactgeluid (bus, tram, trein, vrachtwagen): u kiest best voor een isolatiemateriaal waarop de Lw waarde is aangeduid, uitgedrukt in dB. Hoe groter de Lw, hoe beter de geluidsisolatie van het isolerend materiaal ;

  • Een vermindering van geluidsniveaus: De absorberende waarde van het isolatiemateriaal, uitgedrukt in Aw is belangrijk, uitgedrukt in Aw. Deze zit tussen de 0 en de 1. Hoe dichter de Aw waarde bij de 1 zit, hoe beter de geluidsisolatie.

Is er een thermische of een geluidsisolatie voorzien bij de renovatiewerken aan uw woning

De medewerkers in renovatiewerken van OkDo verbouwingen coördineren het geheel van de noodzakelijke verbouwingswerken, en daar zit thermische of geluidsisolatie bij in. Contacteer ons voor meer inlichtingen of voor een gratis prijsofferte voor renovatiewerken en isolatie.

Laatste actualiteiten bij OkDo

Prijsvraag
Sluiten

Ontvang een offerte voor uw werken ! Vul dit formulier in, en wij contacteren u binnen de 24 werkuren.

 
 
 
Aide
 
(* = Deze velden zijn verplicht)