OkDo Verbouwingen

Dak isolatie: dankzij sarking geen ingrijpende werkzaamheden

De interesse in sarking in Vlaanderen is in stijgende lijn. Deze relatief nieuwe techniek om een dak langs de buitenzijde te isoleren, overtreft momenteel zelfs haar traditionele equivalent: het isoleren van een dak langs de binnenzijde. Welke factoren dragen bij tot dit succes? Wat zijn de voordelen van een sarking dak? In dit artikel vind je alle antwoorden.

Sarking: een techniek om een hellend dak langs de buitenzijde te isoleren

De term “sarking” duidt op de techniek die gebruikt wordt om een hellend dak langs de buitenzijde te isoleren. De dakwerker plaatst eerst een dampremmende laag op het dakgebinte, en vervolgens een isolerende plaat. Het isoleren langs de buitenzijde past zowel in het kader van een nieuwbouw als van grote dakwerken tijdens renovatiewerken van bestaande woningen. De dakwerker haalt eerst de bestaande dakbedekking van het dak – dakpannen, leien of andere – zodat hij de isolerende panelen op de bestaande kepers kan bevestigen. Indien de bestaande dakbedekking aan vervanging toe is, is het economisch gezien interessant om beide werken tegelijkertijd uit te laten voeren en direct een nieuwe dakbedekking te laten aanbrengen.

Naast sarking is er nog een tweede meer traditionele methode : het isoleren van een dak via de binnenzijde. Afhankelijk van de situatie, kan dit op twee manieren worden uitgevoerd: ofwel door een isolatie aan te brengen op de houten vloer van de zolder wanneer deze ruimte niet gebruikt wordt, ofwel door een isolatie aan te brengen aan de binnenzijde van het dak wanneer de zolder gebruikt wordt.

Het isoleren van een hellend dak langs de buitenzijde : een niet ingrijpende werkzaamheid

Wanneer de zolderruimte is omgebouwd tot leefruimte, is het niet erg handig om een dak langs de binnenzijde te isoleren. In dat geval is de beste keuze van isoleren wel degelijk sarking. Deze methode houdt in dat er totaal geen aanpassingen nodig zijn aan het esthetisch aspect van uw woonruimte onder het dak, aangezien u de bestaande afwerking niet hoeft te verwijderen. Het geheel van de werken gebeurt langs de buitenzijde. U hoeft zich dus geen zorgen te maken over de inrichting van uw zolderruimte !

Sarking biedt een hele resem aan bijkomende niet te onderschatten voordelen

Buiten het feit dat langs buiten isoleren geen ingrijpend werkzaamheid is, zijn er nog tal van andere voordelen verbonden aan sarking :

  • Het aanbrengen van het isolerend materiaal is eenvoudig : het materiaal wordt niet onderbroken aangebracht want de dakwerker komt geen enkele hindernis tegen. Ter vergelijking, bij het isoleren van het dak langs de binnenzijde zijn de vele kepers die in de weg staan niet te tellen ;

  • Er is beduidend minder kans op koudebruggen dan bij isoleren langs de binnenzijde, aangezien de isolerende dekmantel zonder onderbrekingen wordt aangebracht ;

  • Er is geen verlies van woonruimte onder het dak met de sarkingtechniek, wat natuurlijk niet geldt bij het isoleren langs de binnenzijde. Isolerend materiaal zoals glaswol of steenwol is dikwijls zeer dik om een goed isolerend rendement te hebben, wel tot 30cm. Daardoor wordt de ruimte onder het dak aanzienlijk verkleind. Met sarking heeft u dat probleem niet ;

  • Sarking biedt tal van belangrijke decoratiemogelijkheden langs de binnenzijde : wanneer men een dak langs de buitenzijde isoleert, blijven alle opties van design decoratie langs de binnenzijde open. U kunt namelijk de dakbalken of het hele dakgebinte zichtbaar laten, om een authentieke of zelfs rustieke stempel te zetten op deze woonruimte ;

  • Een doorlopende isolatie van het dak langs de buitenzijde is mogelijk bij om het even welke helling. Tevens zijn er verschillende isolerende materialen mogelijk, zoals harde panelen in polyisocyanuraat (PIR), harde panelen in houtwol, enz.

U denkt erover om uw renovatieproject en het isoleren van uw dak uit te laten voeren ? Vertrouw de hele coördinatie van a tot z toe aan OkDo verbouwingen !

Voor het goede verloop van een bouwwerf, die daarbij wordt uitgevoerd volgens de regels van de kunst en binnen de afgesproken tijd, doe beroep op onze werfleiders. Contacteer ons op ieder moment voor meer informatie of voor een uitgebreide prijsofferte voor het isoleren en renoveren van uw dak.

Laatste actualiteiten bij OkDo

Prijsvraag
Sluiten

Ontvang een offerte voor uw werken ! Vul dit formulier in, en wij contacteren u binnen de 24 werkuren.

 
 
 
Aide
 
(* = Deze velden zijn verplicht)