OkDo Verbouwingen

Thermische isolatie van muren: een close-up van de laatste technieken

Door het isoleren van de bestaande muren van een woning, daalt het energieverbruik terwijl de warmte binnen verhoogt, waardoor men automatisch het leefcomfort verbetert. Welke zijn de hedendaagse technieken om bestaande muren te isoleren en wat zijn hun sterke en minder sterke kanten ? Het antwoord vindt u in dit artikel.

Er bestaan drie technieken om bestaande muren te isoleren tijdens renovatiewerken

Er zijn drie verschillende manieren om uw bestaande muren te isoleren. Hieronder vindt u een kort overzicht van deze drie technieken, en een overzicht van hun voor- en nadelen :

Thermische isolatie van de muur langs de binnenzijde

Het isoleren van een muur langs de binnenzijde, bestaat uit het plaatsen van een voorzetwand tegen de bestaande metselwerk, waarbij een luchtledige ruimte wordt gecreëerd waarin een isolerend materiaal en een vochtregulerend dampscherm worden aangebracht. De wand wordt vervolgens langs de binnenzijde beschilderd of behangen.

Het voordeel van deze techniek, is dat zij het aanzicht van de buitenzijde van uw woning totaal niet aantast. Deze techniek is dan ook zeer interessant om gebouwen te isoleren die geklasseerd zijn of die onderhevig zijn aan zeer strenge stedenbouwvoorschriften en dus onaangetast moeten blijven. Langs de andere zijde, zijn er een aantal belangrijke nadelen verbonden aan deze techniek, waardoor experts dit enkel aanraden, wanneer het technisch niet mogelijk is de muur langs de buitenzijde te isoleren of wanneer er geen spouwruimte op te vullen is. We halen hieronder even de belangrijkste nadelen aan van het isoleren langs de binnenzijde:

  • een vermindering van de leefruimte ;

  • de binnenafwerking moet opnieuw worden uitgevoerd ;

  • er ontstaat gevaar voor condensatie ;

  • het is niet gemakkelijk koudebruggen te vermijden, gezien de aanwezigheid van de vloer, het plafond, ramen, deuren, ...

Thermische isolatie van de muur langs de buitenzijde

Wanneer deze techniek mogelijk is, is het isoleren van de buitenmuren langs de buitenzijde de meest aangewezen methode. Er zijn tal van mogelijke manieren om via de buitenzijde te isoleren, waaronder een gevelbeplating (in hout, zink Eternit®, …), een buitengevelisolatie met bepleistering (ETICS) of kant-en-klare isolerende panelen met steenstrips. Deze technieken hebben tal van voordelen, en slechts één nadeel: het uitzicht van de woning verandert, waardoor een stedenbouwkundige vergunning noodzakelijk is. Wat de sterke punten van deze manier van isoleren betreft, halen we voornamelijk het feit aan dat de isolatie doorloopt, waardoor de meeste koudebruggen worden vermeden. Daarbij komt dat door de buitenmuren langs de buitenzijde te isoleren, men absoluut geen centimeter aan leefruimte verliest. De gevel wordt daarentegen steviger, en is beter bestand tegen ons Vlaamse weer.

Isoleren door injectie of inblazen van isolatiemateriaal in de spouw of in holle muren

Isoleren via injectie is een techniek, waarbij een isolerend schuim van het type PUR (polyurethaan) of UF (ureum formaldehyde) in de holte tussen de muren wordt ingespoten.

Isoleren via inblazen betekent dat men deze holle ruimte of spouwruimte opvult door een isolerend materiaal in te blazen, van het type vezels van glaswol of rotswol, expandeerbare polystereenparels (EPS), siliconen perlietparels, andere isolatievlokken, noem maar op.

Deze techniek biedt tal van voordelen: zo blijft het aanzicht zowel langs de binnenzijde als langs de buitenzijde van de woning onveranderd, men verliest totaal geen leefruimte en het is niet nodig een bouwstelling aan te brengen. Wat de nadelen van het opvullen van spouwmuren voor het isoleren betreft, is de dikte van het isolatiemateriaal afhankelijk en dus beperkt tot de beschikbare ruimte terwijl men minimaal een spouwruimte nodig heeft van 4 cm, zijn er verschillende thermische en vochtgerelateerde nadelen aan verbonden voor de bekleding (gevaar op scheuren in geval van vorst) en loopt men kans op binnensijpelen van water.

IlliCO verbouwingen : uw partner voor het coördineren van de werken voor het isoleren van uw muren!

Onze bouwleiders staan klaar om u volledig bij te staan. Wij zorgen voor een offerte voor uw isolatiewerken met de beste verhouding kwaliteit/prijs, en geven u advies of inlichtingen betreffende het isoleren van uw muren. Daarnaast helpen wij u bij het aanvragen van de verschillende regionale energiepremies voor het uitvoeren van de isolatiewerken.

Laatste actualiteiten bij OkDo

Prijsvraag
Sluiten

Ontvang een offerte voor uw werken ! Vul dit formulier in, en wij contacteren u binnen de 24 werkuren.

 
 
 
Aide
 
(* = Deze velden zijn verplicht)