OkDo Verbouwingen

Een totale renovatie van woningen in Vlaanderen : het stappenplan

U weet niet waar te beginnen in het renoveren van uw woning ? Maak u geen zorgen, hieronder ontdekt u stap voor stap welke etappes u moet ondernemen om een renovatiewerf tot een goed einde te brengen.

Welke stappen moet u ondernemen voor aanvang van renovatiewerken van uw huis

StappenplanLicht u in over de algemene staat van uw te renoveren woning

Voordat u aanvangt met renovatiewerken aan een woning, moet u zo veel mogelijk informatie zien in te winnen over de algemene staat van uw huis, zowel over wat direct in het oog springt als over de meer verborgen mankementen.

Inspecteer de basisinstallaties zoals elektriciteit, verwarming en waterleiding, en kijk of deze weldegelijk beantwoorden aan de huidige normen.

Neem de maten van de te renoveren ruimtes. U kunt enkel materialen uitzoeken, wanneer u exact de ruimten kent die moeten gerenoveerd worden.  

Haal inlichtingen uit tijdschriften, bij leveranciers van materialen en vakmensen

Lees alle artikels die u kunt vinden over wat u wenst te renoveren. Stel vragen aan uw naasten, aan leveranciers van bouwmaterialen en aan vakmensen, zodat u zoveel mogelijk informatie, raad en advies vergaart voor u zich lanceert. Vergelijk vervolgens verschillende bouwmaterialen, maar ook technieken en aannemers, zodat u de beste keuze maakt voor uw verbouwingen.

Wanneer de verbouwing van uw woning een specifieke strategie vraagt, neem dan contact op met een architect die u volledig bij zal staan in het opstellen van de plannen en de strategie.

Maak een chronologische lijst met de renovatiewerken die u wenst uit te voeren in uw woning

Zet gerust de belangrijkste werken bovenaan in uw lijst om een betere planning te kunnen opmaken. In deze stap niet vergeten dat de renovatiewerken een langdurend effect moeten hebben op uw woning.

Vraag aan vakmensen een plan te maken van de ruimten die u wenst te renoveren, en vraag tevens welke ruimten u wel en niet kunt renoveren.

Bereken vervolgens de kostprijs van de renovatiewerken, maar voeg er een veiligheidsmarge bij. Vraag meerdere prijsoffertes bij aannemers en materiaalleveranciers. U voegt daar best telkens 5 à 10% marge bij zodat u ook gedekt bent bij onverwachte omstandigheden.

Bekijk vervolgens hoe u de renovatiewerken zou willen financieren, en of u recht heeft op premies

Indien u het geld niet heeft, onderneem dan stappen om een lening af te sluiten en vergelijk de verschillende mogelijkheden die de markt biedt: persoonlijke lening, een uitbreiding van de bestaande hypotheek, …

Vervolgens legt u uw renovatieproject voor aan de bevoegde instantie van uw gemeente inzake ruimteordening om een stedenbouwkundige vergunning aan te vragen, die in de meeste gevallen verplicht is voor verbouwingen in Vlaanderen.

Belangrijke punten tijdens de werken van een totaalrenovatie van een woning

Voorzie tevens de kosten van een voorlopige verhuis

Bij belangrijke werken waarbij er veel stof vrijkomt, is het misschien beter elders te verblijven tijdens de verbouwingswerken. Indien deze oplossing niet mogelijk is, probeer dan zo goed mogelijk de verbouwingswerf af te sluiten met plastic om toch een privéruimte over te houden met zo min mogelijk lawaai en stof.

Bereid de bouwwerf voor de renovatiewerken van uw woning voor

Verwijder alle persoonlijke objecten uit de ruimten waar u verbouwingswerken gaat uitvoeren, en spreek bepaalde regels af met de werkmannen, zodat zij weten in welke ruimten zij wel en niet mogen komen.

Volg de evolutie van de verbouwingswerken op de voet op

Volg de evolutie van de werken goed op en check telkens of de uitgevoerde werken weldegelijk beantwoorden aan wat met de aannemers op voorhand werd afgesproken. Wanneer dit niet het geval is, is het zaak dat zo spoedig mogelijk te melden.

Betaal enkel de werken die al werden uitgevoerd. Vaak vragen aannemers een voorschot. Weiger dat !

Wat moet u doen wanneer de renovatiewerken aan uw woning zijn afgelopen ?

Inspecteer zeer goed de gerealiseerde renovatiewerken

Check of alle clausules uit het contract weldegelijk werden gerespecteerd. Wanneer een bepaald werk u niet conform lijkt, laat het dan aanpassen. Stort uw laatste betaling slechts wanneer alles inderdaad in orde lijkt.

Geniet van uw gerenoveerde woning !

Verhuis vervolgens terug naar de gerenoveerde ruimten in uw woning, en geniet van uw nieuwe interieur.

U zou liever al deze stappen niet zelf ondernemen en de globale renovatie van uw woning overlaten aan iemand anders ? OkDo verbouwingen volgt de totale werf op

Maak een afspraak voor het krijgen van een totale prijsofferte bij OkDo verbouwingen, de specialist in alle renovatiewerken van gebouwen en coördinatie van bouwwerven in gans Vlaanderen. Wij begeleiden u vanaf de aanvang van uw plan. Wij zorgen voor de aanvraag op de gemeente, de verschillende prijsoffertes, de ganse coördinatie van de bouwwerf, het checken van de gerealiseerde werken, tot de oplevering van de werf.

Laatste actualiteiten bij OkDo

Prijsvraag
Sluiten

Ontvang een offerte voor uw werken ! Vul dit formulier in, en wij contacteren u binnen de 24 werkuren.

 
 
 
Aide
 
(* = Deze velden zijn verplicht)