OkDo Verbouwingen

Koude lucht en tocht in huis ? Verstandig isoleren om warmteverlies tegen te gaan is de boodschap

Schimmelvlekken op de muren, tocht, koude lucht, condensatie, ... : wanneer een huis slecht is geïsoleerd, zijn er tal van vervelende gevolgen die soms zelfs onomkeerbaar zijn. Maar waar moet men beginnen om een woning goed en efficiënt te isoleren

Een slecht geïsoleerde woning : wat is het precieze warmteverlies ?

Voordat u zich gooit in diepgaande isolatiewerken, is het absoluut noodzakelijk zich eerst even te realiseren dat het inderdaad totaal geen nut heeft over te gaan tot de installatie van een hoge rendementsverwarmingsketel van de allerlaatste generatie, zonder eerst te zorgen voor een feilloze isolatie van het gebouw. Hieronder vindt u een overzicht van het warmteverlies bij een niet geïsoleerd gebouw :

 • Dak: 17 à 30 % ;

 • Muren: 25 à 27 % ;

 • Ramen: 16 à 40 % ;

 • Ventilatie : 25 % ;

 • Vloer: 10 à 15 %.

Dit zijn uiteraard algemene percentages die afhankelijk zijn van tal van factoren zoals bijvoorbeeld het aantal buitenmuren, maar het blijft een interessante leidraad om de chronologische volgorde te bepalen in isolatiewerken, zoals onze specialisten hieronder uitleggen.

Isolatiewerken die de voorrang moeten krijgen

Hieronder vindt u een overzicht van de verschillende isolatiewerken van een gebouw in chronologische volgorde volgens belang:

Dakisolatie

Experts in de bouwsector zijn hierover unaniem : het dak blijft de eerste prioriteit wat isolatiewerken betreft. Het is daarbij een redelijk gemakkelijk en niet al te kostelijk werk om uit te voeren, dat volgens twee verschillende technieken kan verlopen:

 • Isolatie van het dak zelf : hiervoor wordt over het algemeen gekozen wanneer de ruimte onder het dak wordt gebruikt als leefruimte. De isolatie van een dak kan gebeuren langs binnen, maar ook langs buiten. Wanneer het dak via de buitenzijde wordt geïsoleerd, wordt er meestal ook voor gekozen om de dakbedekking te vernieuwen. Men noemt dit sarking.

 • Isolatie van de zolder : wanneer de zolderruimte niet gebruikt wordt, kan men isolerende platen leggen op de zoldervloer.

Ramen isoleren

Bij de isolatie van de ramen en het buitenschrijnwerk, moet men rekening houden met de volgende parameters :

 • Het isolatiecoëfficiënt van zowel het venster als het raamprofiel zijn belangrijk. Om het coëfficiënt van het geheel te kennen, moet men het ene bij het andere optellen. Hoe lager het coëfficiënt, hoe belangrijker de isolerende waarde moet zijn van het materiaal.

 • De plaatsing van het raamprofiel. Het is van het allergrootste belang dat deze geplaatst wordt met een luchtdicht membraan. Polyurethaanschuim is namelijk niet luchtdicht. Een chassis monteren met enkel isolatieschuim is dus niet voldoende voor een optimale isolatie.

De actuele norm voor een goede isolatie van vensters is dubbel glas, gemonteerd in een PVC of houten raamprofiel.

De isolatie van de muren

Er bestaan verschillende technieken om de voorgevel en andere buitenmuren van een woning te isoleren :

 • Het isoleren van de muren langs de binnenzijde. Deze methode is eenvoudig, en bestaat uit het plaatsen van isolerende platen aan de binnenzijde van de muur. Het nadeel van deze methode is een belangrijk verlies van de leefruimte, en de noodzaak om de volledige binnenafwerking opnieuw aan te brengen.

 • Het isoleren van de muur langs de buitenzijde. Bij deze techniek heeft men in sommige gevallen een stedenbouwkundige vergunning nodig. De methode bestaat erin een isolerende laag aan te brengen op de buitenzijde van de buitenmuren, en deze te bezetten met een bepleistering, een gevelbeplating of met steenstrips.

 • De isolatie van spouwmuren. Deze derde oplossing wordt minder toegepast, en wel omdat het niet vaak voorkomt dat er holle muren zijn die volledig kunnen worden opgevuld. Wanneer het wel mogelijk is, gebeurt dit door een isolatieschuim te injecteren, of door bulk isolatiemateriaal (glaswol of rotswol vlokken, expandeerbare polystyreenparels, siliconen perlietparels of expandeerbare glasvezelkorrels) in te blazen. Wanneer de holle ruimte slecht wordt opgevuld met isolatiemateriaal, dan kunnen er koude bruggen ontstaan waardoor koude zones opduiken. Hierdoor kan er schimmelvorming ontstaan in huis. Omdat deze techniek veel risico inhoudt, is het absoluut noodzakelijk op voorhand een goede analyse te laten uitvoeren van de spouw met behulp van een camera.

Vloerisolatie

Het isoleren van de vloer is arbeidsintensiever dan de drie methodes die we hiervoor hebben beschreven. Ook hier bepaalt het bouwplan van de woning welke techniek kan worden toegepast.

 • Het isoleren van de vloer langs de onderkant. Wanneer uw woning over een kelder beschikt, is het te overwegen om de vloer te isoleren via de onderzijde, door isolatieplaten te plaatsen tegen het plafond van de kelder.

 • De isolatie van de vloer langs de bovenkant. Bij deze techniek wordt isolatiemateriaal met een dikte van 5 tot 10 cm op de vloer gelegd. Het nadeel is dat men ook hier leefruimte verliest, en dat men de bestaande vloer moet uitbreken en opnieuw moet aanleggen. Deze techniek is dus enkel mogelijk wanneer het plafond voldoende hoog is, of wanneer men grote verbouwingen plant.

U wenst uw woning kwalitatief te laten isoleren door vakmensen met ervaring ?

Vertrouw deze taak dan toe aan de bouwcoördinatoren van OkDo verbouwingen. U geniet van de goede raad van onze bouwexperts en van de ervaring van aannemers met QualityPro-label. Contacteer ons snel voor meer inlichtingen of voor een gratis prijsbestek voor uw isolatiewerken.

Laatste actualiteiten bij OkDo

Prijsvraag
Sluiten

Ontvang een offerte voor uw werken ! Vul dit formulier in, en wij contacteren u binnen de 24 werkuren.

 
 
 
Aide
 
(* = Deze velden zijn verplicht)