OkDo Verbouwingen

De dakruimte inrichten ja, maar er zijn bepaalde regels te respecteren !

Een ideale oplossing om de woonruimte van een huis te vergroten is het inrichten van de zolder en de ruimte onder het dak. Wanneer zo’n renovatieproject wordt uitgevoerd volgens de regels van de kunst, is het resultaat precies wat men verwacht, maar wanneer men zich niet aan de regels houdt, kan zo’n werf ook snel een nachtmerrie worden. Hieronder vindt u enkele basisaanbevelingen om uw dakruimte renovatieproject tot een goed einde te brengen.

Beschik ik over voldoende hoogte onder mijn dak ?

Dat is uiteraard de eerste vraag die u zich moet stellen. Dat hangt namelijk af van de dakhelling. Een dakhelling van 45° is ideaal voor het verbouwen van de zolderruimte in een woonruimte. Deze helling laat namelijk toe zoveel mogelijk bijkomende vierkante meters te kunnen gebruiken. Bij een dakhelling van 35° is het echter aan te raden om deze helling te laten aanpassen, door het dak eventueel te laten verhogen door vakliedengespecialiseerd in dakwerken in Vlaanderen.

U kunt zelf eenvoudig testen of de hoogte van de ruimte onder uw dak voldoende is om er een leefruimte van te maken. Laat het grootste lid van uw gezin plaats nemen op het punt, waar het dak het hoogst is, en laat hem de armen spreiden. Indien hij het dakgebinte niet raakt, is dat een goed teken. Voeg vervolgens 20cm toe aan het uiteinde van iedere arm, en 40cm boven zijn hoofd. Dat komt namelijk overeen met de dikte van de isolatie van het dak en de muren. Is ook deze test positief, dan hoeft u het dakgebinte niet te laten aanpassen.

Let wel : indien u het dak wenst te laten verhogen, heeft u wel een stedenbouwkundige vergunning nodig. U kunt best een afspraak maken op de dienst ruimtelijke ordening van uw gemeente om na te gaan of u wel of niet mag overgaan tot verbouwingswerken die het architecturale uitzicht van uw woning zullen veranderen. Indien u een bevestigend antwoord krijgt, kunt u de nodige stappen ondernemen om deze stedenbouwkundige vergunning te verkrijgen.

Weet, dat indien uw woning deel uitmaakt van een mede-eigendom (bv. in het geval van sommige appartementen), u wel de syndicus op de hoogte moet brengen van uw verbouwingswerken.

Denk aan een goede toegankelijkheid van de nieuwe woonruimte !

De parameter waar dikwijls overheen wordt gekeken bij het betrekken van de zolderruimte bij de woonruimte, is de toegankelijkheid ! Nochtans is dit zeer belangrijk. Maar weinig zolderruimten zijn toegankelijk via een klassieke trap. Dikwijls is er slechts een onhandig smal uittrekbaar zoldertrapje om de zolderruimte te betreden. Het is dus belangrijk te denken aan een nieuw type van trap (recht, wenteltrap, …) maar ook aan de plaats waar deze moet geplaatst worden.

Vergeet niet ook uw dak te isoleren wanneer u dakwerken laat uitvoeren

Om ten volle tijdens ieder seizoen te kunnen genieten van de nieuw gecreëerde woonruimte onder het dak, is het noodzakelijk deze goed te laten isoleren. U heeft de keuze dit isoleren te laten uitvoeren langs de binnenzijde of langs de buitenzijde. Isoleren langs de buitenzijde heeft het voordeel dat u het volume van de nieuw ingerichte woonruimte niet verkleint. De nadelen zijn de hoge kost van deze interventie, en het feit dat dan tevens de dakbedekking moet worden vernieuwd en het gebinte moet worden verhoogd. Langs de binnenzijde isoleren is daarentegen interessanter qua prijs, en gemakkelijker uit te voeren. Het nadeel dat aan deze wijze van isoleren is verbonden, is dat u leefruimte verliest.

Check of uw zoldervloer weldegelijk bestand is voor de voorziene werken

Een houten vloer kan in principe 150 à 200 kg gewicht dragen per vierkante meter. Indien uw vloer te licht blijkt om dit gewicht te kunnen dragen, moet u overwegen deze te verstevigen of volledig te vervangen door een sterkere vloer.

Let op koudebruggen !

U moet ook heel streng toezien dat u koudebruggen vermijdt in de isolatie van uw zolderruimte. Kijk erop toe dat de verbindingen tussen vensters/dak, vloer/dak en muren/dak correct werden geïsoleerd. Wanneer koude lucht via deze verbindingen kan binnenkomen, daalt de algemene temperatuur van uw nieuwe leefruimte, krijgt u vocht binnen en zal de prijs van de verwarming aanzienlijk stijgen.

Denk aan een natuurlijke lichtinval via dakvensters

Om voldoende natuurlijk licht te hebben, moet volgens beroepsmensen de glasoppervlakte overeenkomen met ten minste een zesde van de totale vloeroppervlakte van uw nieuwe leefruimte. Om donkere hoeken te vermijden en voldoende lichtinval te creëren, is het interessanter twee kleinere ramen te plaatsen aan verschillende zijden van de ruimte dan één groot centraal raam. Het voordeel van dakramen, is de gratis verwarming door de zon tijdens de winter. Daarentegen moet men goed oppassen voor overhitting in de zomer. Om dit laatste te vermijden, kunt u overwegen een zonnescherm, (rol)luik of andere zonnewering te plaatsen.

Nu beschikt u over alle belangrijke punten om een leefruimte onder het dak te creëren, u kunt nu aan de slag !

OkDo verbouwingen is gespecialiseerd in het verbouwen van dakruimten en zolders, inclusief een kwalitatieve opvolging van de ganse werf. Teken de zolder van uw dromen, en overhandig uw tekening aan ons team mensen. Zij zorgen ervoor dat uw droom uitkomt, uitgevoerd door de verschillende vakmensen die nodig zijn om uw zolder om te toveren in een woonruimte. Heeft u nog meer vragen? Heeft u raad nodig in verband met de verbouwing van uw dakruimten? Vraag dan gerust om een afspraak met één van onze mensen en vul het formulier in. Wij zorgen voor een gedetailleerde prijsofferte. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op !

Laatste actualiteiten bij OkDo

Prijsvraag
Sluiten

Ontvang een offerte voor uw werken ! Vul dit formulier in, en wij contacteren u binnen de 24 werkuren.

 
 
 
Aide
 
(* = Deze velden zijn verplicht)