OkDo Verbouwingen

Het verbouwen van zolders en dakruimten: het belang om de werken in hun geheel te bekijken

Een verbouwing van ongebruikte en onbewoonbare dakruimten en zolders is een binnenhuisrenovatie bij uitstek. Om een soortgelijke verbouwingswerf tot een goed einde te brengen, is de tussenkomst van verschillende vakmensen nodig omdat er veel verschillende competenties nodig zijn, verschillende acties moeten worden genomen en meerdere factoren moeten worden overwogen. Hieronder vindt u een overzicht van de verschillende taken waar men rekening mee moet houden bij het bewoonbaar maken van de ruimten onder het dak.

Dakwerken : isolatie, dakgeraamte en dakvensters

Bij het bewoonbaar maken van dakruimten, moet men uiteraard aanvangen met dakwerken. Wanneer men een woonruimte creëert onder het dak, is het belangrijk te zorgen voor een uitstekende thermische isolatie zodat de bewoners van deze ruimte niet wegsmelten in de zomer, noch bevriezen in de winter.

Wanneer de dakruimte of de zolder te somber is, is het noodzakelijk hier een professioneel antwoord op te vinden, zoals het plaatsen van één van de verschillende lichtinvalshoeken die de markt momenteel biedt: een dakvenster, ook wel Velux ® genaamd, een lichtkoepel of een dakkapel.

Ook kan het houtwerk weer worden opgefrist door het houtwerk te beitsen, te behandelen tegen schadelijke houtparasieten, te lakken of te verven.

Binnenwanden en pleisterwerk om de ruimte opnieuw in te delen

Het plaatsen van wanden laat toe de woonruimte opnieuw in te delen door verschillende ruimten te creëren met ieder hun eigen bestemming. Hiervoor heeft u vakmensen nodig die nieuwe binnenwanden kunnen plaatsen en eventueel bestaande muren kunnen bezetten met bijvoorbeeld isolatiemateriaal en gyproc platen.

Het plaatsen van akoestisch isolatiemateriaal en een vloer

Soms is het nodig om een geluidsisolatie aan te brengen wanneer men zolders en dakruimten verbouwt in Vlaanderen. Hierdoor isoleert men het geluid van de nieuwe kamer ten opzichte van de andere verdiepingen. Er zijn meerdere oplossingen om akoestisch te isoleren, waarbij het mogelijk is om de vloer nadien af te werken met de plaatsing van tegels of parket.

Loodgieterswerk, sanitair en elektriciteit

In het geval men een badkamer wenst in te richten onder het dak, moet men niet vergeten leidingen aan te leggen, zodat de nieuwe badkamer kan voorzien worden van water. Daarnaast moet men eraan denken de verwarming en elektriciteit door te trekken, ongeacht wat de nieuwe bestemming van de ruimte zal worden.

Afwerking : meubelen op maat, verf en een toegang tot de nieuwe ruimte onder het dak

Eens de grote werken achter de rug zijn, wordt het tijd zich te buigen over de afwerking van de nieuwe ruimte. In het geval de nieuwe ruimte op de zolder slechts te bereiken is via een eenvoudige zoldertrap met luik, moet men een goede toegang voorzien. Dat kan met bijvoorbeeld een rechte trap of een wenteltrap in hout of in metaal.

Tevens moeten de nieuwe wanden en muren van de nieuwe woonruimte voorzien worden van verf of behang, waarna dikwijls schrijnwerken nodig zijn. Het is namelijk onmogelijk een ruimte onder het dak uit te rusten met bestaande meubels, doordat men teveel ruimte verliest onder het schuine dak. De oplossing is dan kasten op maat  te laten maken door een schrijnwerker, om de ruimte onder het schuine dak of onder balken optimaal te kunnen benutten.

U bent op zoek naar de perfecte coordinatie voor het inrichten van uw zolderruimten ?

Doe beroep op de werfcoördinatoren van OkDo verbouwingen ! Wij zorgen voor de totale werf, vanaf het opvragen van gedetailleerde prijsoffertes via de haalbaarheidsstudie tot de opvolging van de werken. Neem gerust contact met ons op om een volledige en exacte prijsofferte te krijgen betreffende al uw bouw- en verbouwplannen in gans Vlaanderen.

Vergeet niet dat u ook een bouwvergunning nodig heeft wanneer u een ruimte een nieuwe bestemming geeft.

Laatste actualiteiten bij OkDo

Prijsvraag
Sluiten

Ontvang een offerte voor uw werken ! Vul dit formulier in, en wij contacteren u binnen de 24 werkuren.

 
 
 
Aide
 
(* = Deze velden zijn verplicht)